Selko-pH zorgt voor sterke verbetering dier- en darmgezondheid

In samenwerking met Beukelaar Diervoeders hebben een aantal varkenshouders de invloed van Selko-pH op het verteringsproces getest.
De conclusie is bij alle testbedrijven eenduidig: Selko-pH zorgt voor een sterke verbetering van de darmgezondheid waardoor de weerstand wordt verhoogd en de dierprestaties verbeteren.

Vertering verbeteren en pH verlagen

Huub van Santvoort van Beukelaar Diervoeders gebruikt de kennis en kunde die hij heeft opgebouwd tijdens zijn loopbaan om diverse innovatieve aanpassingen te testen op zijn varkensbedrijf. Van Santvoort had al positieve ervaringen met Selko: “Wij hebben vanuit het verleden al ervaringen met Selko omdat we ook pluimvee hebben. Die ervaringen waren zeer positief. Hierbij werd geconstateerd dat de algehele weerstand werd verbeterd en verhoogd.” In veel gevallen wordt het product aangekocht om Salmonella te bestrijden. De proeven die zijn uitgevoerd op de testbedrijven hadden een ander doel: het ondersteunen van de darmgezondheid bij het varken.

Darmgezondheid

In totaal werd op vier locaties getest. De deelnemende varkensbedrijven stoppen veel energie in het verhogen van de weerstand. Deze innovatieve instelling resulteerde in de conclusie dat het systematisch toevoegen van organische zuren een positief effect heeft op de varkens. In de zoektocht naar een manier om de groei- en slachtkwaliteit te verbeteren, blijkt voor deze bedrijven het toedienen van Selko-pH de ontbrekende schakel te zijn. “Dat begint met het aanzuren van het drinkwater voor een lagere bacteriedruk. Dit zorgt ervoor dat de maaginhoud snel op de gewenste pH-waarde komt en een goede vertering heeft waardoor de varkens minder darmproblemen hebben. De goede darmgezondheid zorgt ervoor dat er meer voedingstoffen opgenomen kunnen worden wat een beter resultaat geeft bij de vleesvarkens”, zo legt Van Santvoort uit.

Voeropname stimuleren

Simpel geredeneerd: om een goede groei te realiseren moet het varken onder andere voldoende voer opnemen. Met behulp van aangezuurd water zie je de wateropname en daarmee de voeropname toenemen. Tegelijkertijd rem je de kiemdruk in het drinkwatersysteem door de lage pH-waarde. Tijdens de proeven werd de pH van het water voortdurend in de gaten gehouden. Gedurende de hele levenscyclus van de varkens keken de onderzoekers vooral naar de groei, voerconversie en slachtkwaliteit. Bij de juiste verhouding zagen de deelnemende varkenshouders dat de uniformiteit in het koppel verbeterde: minder ondereind. Ook constateerde men een mooie constante voeropname, die in een vloeiende lijn parallel loopt aan de ontwikkeling die het varken zelf doormaakt.

Hoger bedrijfsresultaat

De conclusies bij de testbedrijven waren eenduidig: als alle plussen en minnen gesaldeerd worden gaat het netto bedrijfsresultaat erop vooruit. Vooral tijdens de complete groeiperiode op een vast niveau doseren zorgt voor dat positieve resultaat.

Boeren- en varkenscomfort

Eén van de verrassingen voor de varkenshouders was de rendementsverhoging. De inzet was immers vooral betere uniformiteit, verbeterde groei en de voerconversie. Reden voldoende voor Beukelaar Diervoeders en Selko om Selko-pH op grote schaal te gaan inzetten met bovenstaand doel voor ogen. Van Santvoort spreekt over meer varkenscomfort, maar ook meer boerencomfort: “De algehele weerstand wordt duidelijk beter op peil gehouden. De ziektedruk is min of meer gelijk, maar het vermogen van het dier om het te pareren is hoger. Als het allemaal gezond is en het werkt goed, dan zit het dier duidelijk beter in zijn vel en heb ik meer werkplezier. Dat is ook heel veel waard”, zo besluit Van Santvoort.

Kennisrapport Selko-pH

Lees meer over de resultaten van deze Selko-pH proef en het verbeterde financiële rendement in het
Selko-pH kennisrapport. Tevens worden de 5 belangrijkste chemische parameters besproken die van invloed zijn op uw varkens.

Klik hier voor de resultaten