‘Aanpassing ventilatie zorgt voor betere luchtinval en heeft positieve invloed op gezondheid’


Na de aanpassing van de ventilatie is deze gelijkmatiger, is er een betere luchtinval in de stallen en is de lucht minder vochtig wat beter is voor de gezondheid van onze vleeskuikens. Dat zegt vleeskuikenhouder Guy Godschalk uit het Vlaamse Poppel.

Hij bouwde drie jaar geleden twee nieuwe stallen voor in totaal 84.000 reguliere vleeskuikens, die hij in maart 2018 in gebruik nam. Drie jaar later deelt hij zijn bevindingen.

Godschalk paste niets aan, op de ventilatie na. „We hebben de ventilatie ingesteld dat ze geleidelijk aan, in drie fases, open gaan”, zegt Godschalk. „Zo laten we de verluchting geleidelijk aan oplopen. De ventilatie is nu gelijkmatiger, wat beter is als de vleeskuikens ouder worden. Dat geeft een betere luchtval in de stal. Er is minder vochtige lucht, wat beter is voor de gezondheid van de kippen”, zegt hij. Verder kwam Godschalk, die in 2018 als nieuwkomer startte in de vleeskuikenhouderij, erachter dat de nevelkoeling onmisbaar is tijdens de warme zomers.

Elektriciteitshoogspanningscabine

Vorig jaar plaatste Guy Godschalk een elektriciteitshoogspanningscabine in plaats van zonnepanelen. „Via deze installatie wordt er van middenspanning laagspanning gemaakt”, zegt Guy Godschalk. „Dat geeft een goed rendement. Het is rendabel. We kunnen de investering op 5 jaar terugverdienen. Het geeft altijd rendement. We kozen niet voor zonnepanelen. Die geven enkel rendement als de zon schijnt.”

Hoge grondstoffenprijzen

De vogelgriep- en de coronacrisis speelde hen parten. „We hebben drie rondes niet mogen uitladen door de vogelgriep. We hebben drie rondes moeten slachten op 5 weken. En dat is natuurlijk ook geen voordeel. De kuikenmarkt is an sich niet slecht. Ondanks de situatie en de lagere vleesprijs zetten we hetzelfde aantal kuikens op. Door de hoge grondstoffenprijzen en de coronacrisis is het rendement wel minder. De crisissen zijn gelukkig van voorbijgaande aard. Er is geen grote overproductie.”

Nieuw vergunningsbeleid

De pluimveehouder vindt het jammer dat het de dag van vandaag niet makkelijk is om als pluimveebedrijf uit te breiden. „Er wordt wel een nieuw vergunningsbeleid uitgewerkt en we zijn nieuwsgierig wat dat zal zijn. De regels zijn al streng genoeg. We hopen dat er geen extra bijkomen. Er zijn natuurlijk altijd bedrijven die stoppen. Net daarom is het zo belangrijk dat er voldoende vergund moet blijven worden.” En mocht Godschalk ooit met pensioen gaan, dan is er mogelijk opvolging. Zijn zoon toont interesse om in het bedrijf te komen werken.

Klik hier om het volledige artikel te lezen op Pluimveeweb.nl.